Ateliér What Architects predstavuje víťazný návrh štvrte na území dnešného kopca

Víťazi architektonickej súťaže – Ondrej Kurek a Tomáš Krištek z ateliéru What Architects poodhalili, ako môže vyzerať nová budúcnosť petržalského kopca. 

Čas čítania: 7 min.

Víťazi architektonickej súťaže – Ondrej Kurek a Tomáš Krištek z ateliéru What Architects poodhalili, ako môže vyzerať nová budúcnosť petržalského kopca. Ich architektonický návrh poslednej časti územia v Zóne viladomy, ktorú čaká premena, je premyslený do posledného detailu s ohľadom na všetky špecifiká, ktoré si toto územie vyžaduje. Viac sa dozviete v rozhovore.

Na území petržalského kopca má vzniknúť nový priestor pre inovatívny mestský život. Víťazný návrh z dielne ateliéru What Architects prináša do poslednej časti Zóny viladomy, ktorú čaká premena, nové architektonické prístupy ale aj iný pohľad na automobily v obytných zónach. Na prihlásené architektonické ateliéry v architektonickej súťaži boli kladené vysoké nároky. Porota striktne posudzovala hneď niekoľko hodnotiacich kritérií, pričom sa jednoznačne zhodla, že What Architects ich splnil najlepšie.

Ako sa vo vašom ateliéri rodilo rozhodnutie zapojiť sa do architektonickej súťaže na ďalšiu časť Slnečníc?

Ondrej Kurek: Keď sme sa dozvedeli o tejto príležitosti, netrvalo dlho a povedali sme si – poďme do toho. Takéto architektonické súťaže sú presne to, čo chceme robiť a to aj práve s  investormi ako je Cresco Real Estate. Rozhodovací proces bol naozaj krátky. Rozhoduje sa len o našej kapacite. S Cresco Real Estate máme viac rozbehnutých projektov, a preto nám to dobre zapadlo.

Architektonická súťaž pre poslednú časť Zóny viladomy priniesla päť kvalitných návrhov

Architektonická súťaž pre poslednú časť Zóny viladomy priniesla päť kvalitných návrhov

Do medzinárodnej architektonickej súťaže bolo vyzvaných päť ateliérov – dva zo Slovenska, dva z Českej republiky a jeden zo Slovinska. Viac o súťaži prinášame v tomto článku. 

Čítať viac

Slnečnice, konkrétne Zóna viladomy, už majú svoj charakter. Ako ste rozmýšľali nad stvárnením novej štvrte?

OK: Na začiatku súťaže sme analyzovali, v akom stave je toto územie, ako funguje a aké sú jeho kvality. Náš návrh chce posunúť Zónu viladomy a Slnečnice ďalej. Nič však nechceme negovať, ale chceli sme stavať na tom, čo tam je. Ten návrh dopovie funkčný celok.

Víťazný architektonický návrh územia od ateliéru What Architects: 

Prevládala myšlienka nadviazať na existujúci príbeh alebo skôr priniesť niečo nové?

OK: (Smiech) Je to nadviazanie na existujúci príbeh, ale novou kapitolou.

Investor v súťaži ocenil to, ako ste navnímali Slnečnice – Zónu viladomy. Ako to s odstupom času vnímate – sadlo vám súťažné zadanie alebo ste s ním museli bojovať?

OK: Súťaže sú rôzne, niektoré sú naozaj komplikované. Prostredie, v ktorom máme niečo vytvoriť, je náročné. Vtedy človek so zadaním bojuje. Napríklad, ak je zadanie objemovo našponované a my bojujeme s tým, kde nastaviť pomyselnú hranu, že viac hmoty dané územie neunesie. A potom sú jednoduchšie zadania, kde je menej komplikácií. V tomto prípade je objem v zadaní presne taký, ako sme cítili, že by tam mal byť. Vychádza z prostredia. Samozrejme, nechcem povedať, že súťaž bola ľahká, to vôbec nie. Ale bola skôr o kvalitnej konkurencii, o silných ateliéroch, ktoré v súťaži boli, než o tom, ako sa vyrovnať so zadaním.

Tomáš Krištek: Bojovali sme hlavne sami so sebou. Všetko si spochybňujeme, aby sme dodali čo najlepší návrh.

Takže ste nemali od začiatku jasno, akým smerom pôjde vaša vízia?

TK: Spochybňovanie je v podstate naša tvorivá metóda. Programovo spochybňujeme naše projekty. Aj keď máme pocit, že je to fajn, nedá nám to a skúšame mnoho smerov. Niekedy sa musíme vrátiť aj úplne na začiatok. V tomto prípade sme rozvíjali možno tri-štyri verzie. To hádanie sa o projekte vytvorí istotu, ktorú vkladáme do nášho návrhu.

Všetko si spochybňujeme, aby sme dodali čo najlepší návrh.

Slnečnice susedia s pôvodným sídliskom Petržalky. Tam, ale aj inde, sú verejné priestory a vnútrobloky zaplnené parkujúcimi autami. Vy ste vnútroblok projektu vytvorili bez áut. Je toto cesta, ako budú vyzerať nové štvrte a sídliská?

OK: Dúfajme. Je to komplexná téma. Autá sú potrebné, ale nemali by byť prioritou života v meste. V mestskom priestore sú ľudia, a najmä deti, zraniteľné. To si často vodič za volantom zabúda uvedomiť. Zhruba 95 % času autá niekde stoja bez pohybu, preto ich navrhujeme upratať do podzemia. Chceme obyvateľom štvrte umožniť žiť svoj život v pokojnom a bezpečnom prostredí. Ľudia v autách nemôžu negatívne ovplyvniť život ostatných obyvateľov, musí byť jasne stanovená hierarchia. Na toto sa trochu zabúdalo. Veríme, že to speje k tomu, že budú jasne nastavené pravidlá, kde je priestor pre ľudí, a kde majú byť autá.

Petržalská strana Dunaja je v podstate rovina, jediný kopec je práve miesto, kde vznikne nová štvrť. Ako ste sa vyrovnali s týmto detailom?

OK: Stále sme hľadali pointu, ako pochopiť kopec, ktorý je pozostatkom z obdobia výstavby Petržalky. Rozmýšľali sme, ako by ten priestor vyzeral bez kopca, vytvárali sme novú rovinu. Súčasná Zóna viladomy je zastabilizovaná, svoje okraje má dané. Kopec bráni otvoreniu tohto územia. Cítime tam perspektívu nového rozvoja a doplnenia Zóny viladomy na autonómny mestský celok. Preto sme pracovne náš projekt nazývali „Viladomy Open“ – po odstránení kopca sa ten priestor otvorí a dostane novú perspektívu. Bude to zdĺhavé a náročné, no od investora cítime snahu. Tento projekt je flexibilný a po krokoch sa bude dopĺňať a rozvíjať. Sme na začiatku tohto procesu a po krokoch sa to, veríme, raz podarí.

Chceme obyvateľom štvrte umožniť žiť svoj život v pokojnom a bezpečnom prostredí.

Je tam existujúca zástavba a ľudia. Rozmýšľali ste nad tým, čo ponúknuť ľuďom, aby cítili, že tam pribudne niečo, čo doplní a obohatí ich svet?

OK: My sme zvyknutí urobiť vždy niečo naviac. Robíme si lokálny prieskum. V tomto prípade sme sa spojili s našim kamarátom, miestnym obyvateľom, ktorý nám predostrel pohľad na život v Zóne viladomy. Vďaka tomu sme mali overené informácie priamo od obyvateľa, ktoré by sme bez toho nemali šancu získať. Pracovali sme s týmito pohľadmi a využili sme ich v našom návrhu.

TK: V prostredí pôvodných Slnečníc sme robili aj niekoľko interiérov, čo nám pomohlo pri budovaní súčasného projektu. Ďalším dôležitým aspektom návrhu bolo hmotové stvárnenie urbanizmu. Vnímame to ako mozaiku rôznych urbanistických štruktúr, ktoré majú niečo spoločné. Majú však spoločný architektonický rukopis. Snažili sme sa na to napojiť. Prišli sme s novým hmotovým princípom, nepravidelného radenia hmôt, kde sa snažíme navodzovať prekvapivé situácie.

Ako ste pracovali s objemom výstavby a výškou novej štvrte?

OK: Keď sme sa teda zhodli na koncepte urbanizmu na skiciach, hovorili sme si, že teraz má Zóna viladomy skutočne potenciál byť akýmsi subcentrom mesta. Ale chýbala nám tam „šťava“ – nejaké výškové modelovania, aby sa táto štvrť dostala trochu do panorámy mesta. Aby dostala väčšie „sebavedomie“, lebo doposiaľ sa Zóna viladomy drží približne v jednej výškovej úrovni. Nakoniec sme sa zhodli na dvoch polohách pre menšie výškové akcenty, jeden na severnom cípe ako signálny bod na vstupe do štvrte a „dvojička“ akcentov na závere lineárneho parku pri budúcom námestí. Aj takéto výškové členenie korešponduje so snahou o vytvorenie pestrejšieho mestského prostredia, takže nám to sedí ako celok.

Naším cieľom bolo vytvoriť maximálny potenciál pre rast zelene.

Podľa zadania mali architektonické projekty obsahovať riešenia zohľadňujúce zmeny klímy. Ako ste sa popasovali s týmto zadaním?

OK: V architektonickej súťaži je pre nás dôležité svoju ambíciu zamerať na témy, ktoré v prvom rade súvisia s jej mierkou. V tomto prípade išlo o mierku celej novej mestskej štvrte. Aj z tohto dôvodu sme sa venovali témam, ktoré sa týkajú hlavne verejného priestoru a koncepčného riešenia v rámci samotných budov. Naším cieľom bolo vytvoriť maximálny potenciál pre rast zelene, ktorá bude slúžiť pre ochladzovanie verených priestorov. Navrhli sme pracovať s manažmentom dažďovej vody tak, aby sme ju zadržovali, čo najdlhšie na povrchu. Samotné budovy sú navrhnuté so zelenými strechami, aby sa zvyšovala tepelná pohoda v interiéroch. Na fasádach sme zas použili prvky zabezpečujúce prirodzené tiene.

Tím ateliéru What Architects: 

---

Územie, ktorého budúca podoba bola zadaním architektonickej súťaže, predstavuje väčšiu časť dnes známeho petržalského kopca. Jeho prvá časť nebola predmetom architektonickej súťaže a jej dizajn pripravuje ateliér Compass Architekti. 

Ivana Jablonská: Ateliér What Architects najlepšie navnímal súčasné fungovanie Zóny viladomy

Ivana Jablonská: Ateliér What Architects najlepšie navnímal súčasné fungovanie Zóny viladomy

S development manažérkou Ivanou Jablonskou z Cresco Real Estate sme sa zhovárali o budúcej podobe územia dnešného kopca, ktoré čaká kultivácia. Verí, že vysúťažený návrh obohatí život súčasných aj budúcich obyvateľov Slnečníc.

Čítať viac

Ondrej Kurek a Tomáš Krištek

Ondrej Kurek a Tomáš Krištek vyštudovali architektúru v Bratislave a už počas štúdia začali pôsobiť v architektonických ateliéroch na Slovensku i v zahraničí. V roku 2012, hneď po skončení štúdia, spoločne založili mladé architektonické full-scale štúdio What architects. Už o rok neskôr začali zbierať prvé ocenenia. Dosiaľ ich majú na konte 17 za projekty naprieč Slovenskom i v Českej republike, a to vrátane ceny za architektúru CEZAAR. Aktuálne v ich ateliéri pracuje 13 architektov na projektoch od interiérov bytov či domov až po obytné súbory a urbanizmus.