Poďte s nami von, pokojne aj do nového parku v Slnečniciach

Petržalka dnes patrí medzi najzelenšie mestské časti Bratislavy a vyhľadávané lokality na život. Inak tomu nie je ani v Slnečniciach. Kto tu býva, vie, že o spoločenské vyžitie, príležitosti na voľnočasové aktivity aj občiansku vybavenosť tu nie je núdza. Bohatá ponuka zelene a oddychových zón sa len nedávno rozšírila o viac ako 14-tisíc m² nového Parku Josepha Poppera v Slnečniciach, a to je len jeho prvá časť.

Publikované

V oboch zónach Slnečníc spolu nájdete viac než 79-tisíc mplôch, ktoré okrem zelene ponúkajú bohaté vybavenie ako napríklad detské ihriská, výbehy pre psov, cyklotrasy či športoviská. Príležitostí, ako sa vyblázniť na ploche predstavujúcej viac než 11 futbalových ihrísk, je skutočne dosť.

Park prináša viacero noviniek

Na návrh Parku Josepha Poppera v Slnečniciach boli prizvaní skúsení krajinní architekti z AWE ateliéru, ktorí dostali zadanie založené na 10-ročných skúsenostiach z rozvoja Slnečníc. Aj nový park musel našu štvrť posunúť smerom k lepšiemu, k novým zážitkom a príležitostiam na stretnutia či oddych. Okrem obľúbeného psieho výbehu s agility prvkami či grilovacích miest, ktoré radi využívate aj v parku v Zóne viladomy, prináša tento park do Slnečníc celkom nové prvky.

V bludisku zo živého plota sa zatiaľ síce nestratíte, ale na naháňačku deťom poslúži už teraz. Veľkým hitom bude určite aj oddychová a pikniková zóna, ktorá je ideálna pre posedenie s rodinou či púšťanie šarkanov na jeseň. Na jar vás zase okúzlia okrasné, neplodiace čerešne či hrušky, ako aj pestrá paleta kvetov. V lete sa môžete osviežiť fontánkami na pitie či bránou rozptyľujúcou vodnú hmlu.

Príležitostí, ako sa vyblázniť na ploche predstavujúcej viac než 11 futbalových ihrísk, je skutočne dosť.

Moderné detské ihrisko očarí najmenších obyvateľov Slnečníc. Nájdu tu rôzne lanové preliezky, na ktorých si užijú kopec zábavy, novú trampolínu či hojdačku.

V parku si zacvičia aj seniori

Pre nadšencov aktívneho oddychu je v parku nová work-out zóna, do ktorej môžete bez problémov vziať aj svojich rodičov. Ak tam stretnete tunajšieho trénera Mareka Olejara, nebude to zrejme náhoda. Novinkou pre celé Slnečnice je aj petangové ihrisko. Tento atraktívny šport, pochádzajúci z Francúzska, zažíva v Petržalke v posledných rokoch boom. Okrem toho, že na Tyršovom nábreží máme známy Národný guľodrom, je petangové ihrisko v Slnečniciach za posledných 5 rokov už tretím novým ihriskom v mestskej časti.

Park narastie štvornásobne

Napriek tomu, že na ploche parku viac než 14-tisíc m2 si nájde to svoje skutočne každý, jedná sa zatiaľ len o jeho prvú etapu. V rozširovaní parku sa bude pokračovať smerom k novej električkovej trati až po Slnečnice POP. Vo svojej finálnej podobe sa park viac než zoštvornásobí až na 58-tisíc m2. Pre lepšiu predstavu pôjde o skoro dvojnásobok rozlohy Medickej záhrady v Starom meste. Ďalšie etapy parku budú budované postupne so zástavbou v jeho okolí. Nové zákutia a príležitosti na oddych či šport sa tak nekončia, máte sa na čo tešiť aj v ďalších rokoch.

Plocha na oddych o veľkosti 11 futbalových ihrísk

Nový park v Zóne mesto nie je jedinou príležitosťou na oddych v Slnečniciach. Pri celkovej ploche viac než 11 futbalových ihrísk zelene a rekreačných plôch už nie je úplne jednoduché sledovať pestrú ponuku ihrísk, pokojných zákutí či atrakcií po celej štvrti. Toto sú zaujímavé miesta v Slnečniciach.

Zelené vnútrobloky sú bezpečné a plné života

Ostaňme na chvíľu ešte v Zóne mesto, ktorá vám ponúka dômyselné priestory v podobe zelených vnútroblokov. Rodičia malých detí a majitelia štvornohých miláčikov už nemusia byť v strehu kvôli blízkosti cesty. Náhodné stretnutia, susedské posedenie na káve či spoločná hra a zábava, to je dôvod, prečo sme chceli mať v tejto zóne dva typy zelených vnútroblokov. Útulné spoločné priestory, ktoré sú od okolia z každej strany chránené, ponúkajú vnútrobloky v budovách A1, A2, A3. Môžete si tak nerušene užívať pokoj a hodiť za hlavu ruch z ulice.

Tri ihriská a prepojenie s parkom

Otvorenejší koncept vnútroblokov nájdete v susedstve nového parku. Stretnúť tu môžete nielen svojich susedov, ale aj obyvateľov celej zóny. Umelé kopčeky týchto vnútroblokov ponúkajú deťom väčšie súkromie pri hre a zábave. Nájdete tu aj tri detské ihriská, ktoré prinášajú zábavu nielen pre menšie deti, ale aj možnosť posedieť si a porozprávať sa s kamarátmi a susedmi.

Slnečnice sú miestom na spoločenské vyžitie

Možnosti na šport či leňošenie nie sú len vecou Zóny mesto. Už pred 10 rokmi, kedy začali Slnečnice postupne ožívať príchodom prvých obyvateľov, sa vedelo, že komunity sa nebudujú len v izolovaných záhradách. Už v prvej postavenej časti v Zóne viladomy sa myslelo aj na spoločenské a športové vyžitie. Multifunkčné ihrisko sa za 10 rokov stalo miestom, kde sa susedia stretávajú a radi trávia svoj voľný čas. Dokonca na ňom pravidelne trénujú aj malí futbalisti z FC Slnečnice. Ak sa vám máli, môžete si vybehnúť do lesíka hneď vedľa. Najmä v lete oceníte, že vzduch je tu o čosi príjemnejší ako na sídliskách a tieň je v letných horúčavách tiež na nezaplatenie.

Vo viladomoch nájdete viac než polovicu oddychových plôch Slnečníc

V nastavenom tempe sa budovali aj ďalšie časti Zóne viladomy. Dnes tu nájdete až 5 verejných detských ihrísk a pribudlo aj jedno multifunkčné športové ihrisko v centrálnom parku zóny. V tomto parku s rozlohou viac ako 14-tisíc m2 nájdete aj výbeh pre psy, ktorý získal svoju dvojičku v parku v Zóne mesto. Nechýba ani stolný tenis, miesto na grilovanie či fontána, ktorú si obľúbili dospelí aj deti. V Zóne Viladomy si už dnes môžete vychutnávať skoro 33-tisíc m2 zelene a oddychových plôch, ku ktorým sa už čoskoro pridá ďalších 9-tisíc m2 pri štyroch budovách z projektu Slnečnice UNIQ, a to spolu s elegantným stromoradím ohraničujúcim zónu zo severnej strany.

Multifunkčné ihrisko sa za 10 rokov stalo miestom, kde sa susedia stretávajú a radi trávia svoj voľný čas.

Veríme, že sme vám spravili s prichádzajúcim letom chuť využiť bohatú ponuku aktivít na čerstvom vzduchu, ktoré Slnečnice ponúkajú. Vidíme sa vonku!

V Zóne mesto vyrástla prvá časť parku. Kedy si v ňom budete môcť oddýchnuť?

V Zóne mesto vyrástla prvá časť parku. Kedy si v ňom budete môcť oddýchnuť?

Dokončenie prvej časti parku v Zóne mesto je v Slnečniciach horúcou témou. O tom, ako sa park budoval, čím bol inšpirovaný, ale aj ako sa bude ďalej rozširovať, sme sa rozprávali s Ladislavom Hoffmannom, riaditeľom výstavby v CRESCO REAL ESTATE.

Čítať viac